Tajne majstora

Ko je Darko Kojić

majstor – preduzetnik

Znate šta? Građevina mi je u krvi. Odrastao sam slušajući priče dede i oca, koji su bili pravi majstori u ovom poslu. Tata se specijalizovao za prirodni kamen, a ja? Pa, kao klincu, sve to delovalo je kao najveća avantura.

 

Još u srednjoj školi, proveo dane i dane radeći sa ocem za džeparac,a pritom nesvesno učeći kako se postavlja kamen i grade kuće. Završetkom škole  2007godine. Hteo sam svoj put. Tada počinjem i da živim sam, a posao svašta moleraj, gips, fasade – radio sam sve to, samo da budem sam svoj gazda.

 

Od 2011. Eksperimentisao sam sa raznim poslovima. U malom gradu kao što je Valjevo, moraš biti svaštara da opstaneš. Pogotovo u to vreme kada situacija nije bila baš tako sjajna bar po mene. Ali, eto, opet sam se našao raditi u kamenu, ovaj put do 2015., kada sam odlučio da probam nešto sasvim drugo – pokrenuo sam biznis sa voćem i povrćem. 

Išlo je super, čak sam i hladnjaču napravio u dvorištu, sve dok jedna greška sa breskvama, naravno u ogromnim količinama nije pokazala da to ipak nije moj svet.

 

Breskve su istrulile, dobro pravili smo malo džema i tada rešavam da je selidba u Beograd nešto što bih želeo. Tu sam počeo iz početka, kao moler, ali ubrzo postajem šef gradilišta. Radili smo na velikim projektima, poput Zelene avenije, Lidl-a u Novoj Pazovi, i Stop Šopova širom Srbije. i to mi je dalo priliku da naučim kako se vodi tim i kako se mora sa ljudima.

 

  1. sam odlučio da krenem samostalno i vratim se kamenu. Nažalost, 2018. sam izgubio oca u saobraćajnoj nezgodi, što me je nateralo da preuzmem njegov posao. Od tada, kamenu sam posvetio sve – formirao sam timove. Imali mso u j ednom trenutku skoro 20 ljudi tj majstora,  radili smo na privatnim kućama, a ja sam se u međuvremenu zaljubio u marketing i edukaciju. 

 

Pročitao i naučio mnogo, tako da danas sve što vidite od marketinga u našij firmi radim sam, naravno uz pomoć nekih saradnika jer posao otišao toliko da više ne mogu da stignem.

Naučio sam i engleski, izradu sajtova, forogrfiju i video i još mnogo toga, takođe mnogo čitam i uvek se lično usavršavam što dovodi do sledećeg.

 

Prodaje kamena. To je moj fokus od 2019. Ugradnju sam prestao da radim ali sam sve najbolje svoje ljude zadržao i oni su sada formirali svoje ekipe i još uvek sarađujemo. Danas nakon nekoliko godina imamo veliko stovarište sa lagerom na 40 ari u Zemunu tj na Altini. Uvozimo kamen iz 10tak zemalja sveta, čak smo se jednom prilikom bavili nabavkom iz Novog Zelanda. 

 

Još sam 2022 na zimu rešio da napravim ovaj kurs i sve po malo raduckao na njemu i sada ga mogu predstaviti.

 

Eto, to sam ja – majstor, preduzetnik, učenik. Uvek u pokretu, uvek nešto novo. Drago mi je da smo se upoznali…

Od zanata do biznisa

Tajne majstora

Jedini kurs za majstore na Balkanu